GÜNEŞİ GÖRDÜM, KARASU MALMÜDÜRLÜĞÜ, HAZİNE VE CEBERRUT DEVLET

 

 

Prof.Dr.A.İlterTURAN                                      

 

                                        siyaset penceresi

Güneşi Gördüm Mahsun Kırmızıgül’ün  geçen hafta medyada çokça sözü edilen filmi. Karasu Malmüdürlüğü, Sakarya’nın ilçesindeki bir devlet dairesi, Hazine malum. C eberrut devlet tarih kitaplarında bahsedilen bir tür. İşlerini zor kullanma yetisine dayanarak yürütür. Bazı düşünürlere göre  Osmanlı İmparatorluğu böyle bir devlettir. Acaba Kırmızıgül’ün filmi, bir malmüdürlüğü, hazine  ve ceberrut devlet arasındaki ilişki nedir?  İzninizle anlatayım.

 

                Güneşi Gördüm, kırsal terörün yaygınca süregeldiği dönemde dağbaşındaki mezrada yaşayan bir ailenin dramını yansıtıyor. Yerel komutan, terörle daha etkin mücadele için mezranın boşaltılmasını gerektiğine karar verir. Mezra sakinlerinin yuvalarını kısa sürede terketmesini emreder. Filmin gerisini anlatmama gerek yok. Gider görürsünüz.  Konumuz bakımından önemli olan, fakr-ü zaruret içinde yaşayan insanlara sadece gitmelerinin emredilmesidir. Gitmeye mecburdurlar, yoksa devlet onları gönderir. Fakat nereye gidecekleri, ne yapacakları, bu işi hangi parayla gerçekleştirecekleri, gittikleri yerde geçimlerini nasıl sağlayacakları konusunda herhangi bir destek , yardım, yol gösterme yoktur. İsterseniz başka türlü ifade edelim: Devlet  işini zor kullanma tekeline istinaden yürütmektedir. Vatandaşın hali, derdi pek de umurunda değildir.

 

                Hazine-Malmüdürlüğü hikayesi biraz farklı. Bir yakınımın Karasu’da bir arsası var. Takriben altmış yıl önce Belediye sahilde kendisine ait araziyi parselleyerek Ankara’da pazarlamış. Ümidi bürokratlar burada yazlık yaptıracaklar, ilçede iktisadi hayat canlanacak. Artık kendisi yetmişe merdiven dayamış  dostuma da rahmetli  babası bir arsa almış. Ancak, belediyenin amaçladığı canlanma olmamış. Yollar yapıldıkça, vatandaş deniz kıyısında  tatil  için Akdeniz ve Ege’ye yönelmiş. Ennetice, dostumun bilmediği bir yerde, değeri çok düşük bir arsası var, yıllardır vergisini ödüyor. Değmez diye,  arsayı satma için girişiminde bulunmamış.

 

                Yakınımın haberi yok ama devletimiz, belediyenin vatandaşa sattığı arsanın bir bölümünün aslında kamuya ait olan kıyı şeridine girdiğini keşfetmiş. Kanımca bu durum Karadeniz’in sahil şeridini dalgalarıyla daraltmış olmasından kaynaklanıyor ya, neyse! Tabii, arazinin bu kısmının devlete geri gelmesi gerek. Hazine avukatı tapu iptali ve kamuya terk davası açmış. Kazanmış. Arsanın bir bölümü artık devletin.  Şimdi mahkeme masrafları ve  Hazine Avukatının vekalet ücretini, hem de yedi gün içinde, dostumdan istiyorlar. Ödemeye mecbur. Hakkını aramak istese, astarı yüzünden pahalı.Talep edilen miktar arsanın yarı değerini aşıyor. Yalnız ufak bir pürüz var. Arsa sahibine mahkeme kararına kadar herhangi bir tebligat ulaşmamış. Tebligat yapılmak istenmiş görüntüsü verecek boş işlemler mutlaka yapılmıştır. Devlet şekil gereklerini yerine getirmeden iş yapmaz. Karar çıkınca, avukatı ücretini  tahsil edecek. Uğraşmış, dostuma ulaşacak adresi bulmuş. Kimse vergisini muntazam ödeyen vatandaşın adresini belediyeden sormayı akledememiş.

 

Güneşi Gördüm, Hazine, malmüdürlüğü ve ceberrut devlet arasında ilişki var mı? Yok.  Demokrasiyle yönetiliyoruz. Devletimiz vatandaşına saygılıdır! Gülüyorum.

 

 

Sitemizde yayınlanan makale, yazı, döküman, dosyalar ve resimler izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Copyright © 2014 Ruyiad Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemap