ACABA BAYAN MERKEL NİYE GELDİ?

 

Prof.Dr.A.İlter TURAN

                                            SİYASET PENCERESİ

Acaba Almanya‘nın sayın başbakanı ülkemizi neden ziyaret etti. Yazının başlığına bakan bir kişi, okuduktan sonra bu sorunun cevabı hakkında fikir sahibi olacağını düşünüyorsa, üzülerek yanıldığını söyleyebilirim. Ben bu ziyaretin nedenini açıklayabilmiş değilim. Beni cahillikle itham edecek olursanız, hiçbir itirazım olmayacaktır. Vize sorunları konuşuldu, İran’ın nükleer silah yapma gayreti tartışıldı, Kıbrıs’la ilgili olarak fikir alışverişinde bulunuldu, Türkiye-AB ilişkilerinin hangi kalıplar içinde gelişeceğine ilişkin görüşler dile getirildi, Almanya’da Türkçe öğretim yapan liseler konusundaki görüş ayrılıkları giderildi, daha nice konu gözden geçirildi diyebilirsiniz. Kafamı kurcalayan sorular farklı. Anlatayım.

 

                Hükümet başkanlarının ziyaretleri birkaç türden olabiliyor. Birbiri ile yakın ilişkileri olan ülkelerin hükümet başkanları sıkça biraraya gelebiliyor. Bu olağanlaşmış ziyaretlerin özel önemi, anlamı yok. Alman Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı senede birkaç defa buluşurlar. İngiliz Başbakanı ile Amerikan Başkanı da sıkça görüşürler. İkinci tür, iki ülke arasında ortaya çıkan sorunların aşılması, ilişkinin niteliğinin değiştirilmesi, yeni hamleler yapılmasını öngören ziyaretler. Her zaman olmasa da, genellikle önceden kapsamlı hazırlıkları içerirler. Ziyaret sırasında muhtelif anlaşmalar imzalanabiliyor. Menderes’in Moskova ziyareti akla gelen ilk örneklerden. Obama’nın Türkiye ziyaretini de böyle değerlendirmek mümkün.   Üçüncü tür , sadece bir ülkeye verilen önemi ifade eden sembolik ziyaretler. Örneğin,  Amerikan ve Rus başkanları görevleri süresinde karşılıklı ziyaretler yaparlar. Her zaman konuşulacak konuları  vardır. Böylece her ikisinin de büyük devletleri temsil ettikleri  tekrar teeyyüt eder.  Dördüncü tür ziyaret son yıllarda pek moda oldu. Devlet ya da hükümet başkanı, bir dizi işadamının refakatinde bir ülkeyi ziyaret ediyor. Ziyaretten beklenen sonuç, işadamlarının bağlantılar kurması,  alışveriş, yatırım ve iktisadi işbirliği üzerinde anlaşmaları. Tabii başka ziyaret türleri de var. Örneğin, bir ülkenin devlet veya hükümet başkanı, bir başka ülkenin yaşadığı doğal afete desteğini göstermek için ziyaret gerçekleştirip, yardım götürebilir.

 

                Gelelim sadede. Sizce Merkel niye geldi? Gündemdeki konuların hemen hiçbirinde  Türk hükümetiyle benzer düşünceleri taşımadığını biliyoruz. O imtiyazlı ortaklık diyor, biz olmaz diyoruz.  O Rum Kıbrıs’a limanlarınızı açın diyor, biz önce siz serbest ticareti başlatın diyoruz. O İran’a yaptırımlar diyor, biz diplomasiye şans verilmesi gerekir diyoruz. Biz vize kolaylığı diyoruz, o hudutlarınızı denetleyin,  iadeyi kabul edin diyor. Başbakan Türk liseleri diyor, o olmaz diyor. Ennetice, ziyarette temel problem ilişkilerin bozulmasına yol açacak olayları önlemek oldu. Şansölyenin muhalefete vakit ayırmaması da ayrı bir saygısızlık nişanesi olarak hatırlanacak.

 

                Başbakan Merkel niye geldi? Biraz Türkiye’ye önem verdiğini göstermek, biraz kendi kamuoyunda ben Türkiye ile imtiyazlı ortaklık için mücadele ediyorum demek, biraz da Alman işdamlarına iş çıkarmak. Gelmeseydi de olurdu! Acaba yanlış mı düşünüyoruım, ne dersiniz? 

 

 

Sitemizde yayınlanan makale, yazı, döküman, dosyalar ve resimler izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Copyright © 2014 Ruyiad Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemap